Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας

Η Κοινωνική Κουζίνα λειτουργεί χάρη σε μια ανιδιοτελή πρωτοβουλία απλού εργαζόμενου κόσμου με θέληση να προσφέρει σε ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανέχεια. Αυτή η πρωτοβουλία δεν ανήκει σε καμιά πολιτική οργάνωση, κόμμα ή θρησκευτική ομάδα. Είμαστε ένα σώμα αλληλέγγυων ανθρώπων που δεν αρκούμαστε στην κριτική προς το άδικο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, αλλά επιχειρούμε μέσω δράσεων, όπως αυτή του συσσιτίου, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να βρεθούμε δίπλα στους πάσχοντες συμπολίτες μας, χωρίς να ζητάμε αμοιβή η όποια άλλη ανταπόδοση.

Σε μια τέτοια προσπάθεια δεν έχουν θέση οι προσβολές και η έλλειψη σεβασμού είτε ενάντια στους ανθρώπους που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια, είτε προς εκείνους που σιτίζονται. Όπως δεν είναι ανεκτή η βία της εξουσίας που οδηγεί ανθρώπους στην ανέχεια, έτσι δεν είναι ανεκτές, η βία, οι φιλονικίες, οι καβγάδες ώστε κάποιοι να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητού εις βάρος των άλλων. Οι καβγάδες και η βία υπονομεύουν κάθε συλλογικό εγχείρημα, και επιτρέπουν σε ανθρώπους που επιθυμούν να μας διαλύσουν, να διαμαρτυρηθούν ή ακόμη και να καλέσουν την αστυνομία για να «επιβάλλει την τάξη». Αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτούμε.

Όταν κάποιος δεν σέβεται τον άλλον, ιδιαίτερα αυτόν που του προσφέρει με αγάπη και ανιδιοτέλεια βοήθεια, ή τον συνάνθρωπό του που πάσχει, δεν μπορεί να σεβαστεί ούτε τον ίδιο τον εαυτό του. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να επανακτήσουμε τον σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Όποιος συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια χωρίς να το έχει πραγματικά ανάγκη, χωρίς να συμμερίζεται τον πόνο του άλλου, χωρίς να σέβεται τους κανόνες που επιβάλλουν να μην αφήνει τους συνάνθρωπούς του χωρίς φαγητό, όταν ο ίδιος βίαια έχει λάβει δύο και τρείς μερίδες, δεν έχει θέση στο συσσίτιο.

Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η προσπάθειά μας δεν θα είναι εύκολη. Ακριβώς η γνώση και η συνείδηση αυτή μας χαλυβδώνει, και μας βοηθά να προσπερνάμε τις δυσκολίες προσπαθώντας να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον.

Η βία δεν έχει θέση στο χώρο του συσσιτίου. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η ειρηνική συνύπαρξη είναι αναγκαίες. Η συνεργασία όλων είναι αναγκαία για να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα.

Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου