Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στήριξη από το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της εξαθλίωσης ολοένα κι περισσότερων συμπολιτών μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα στοιχεία επιβίωσης.
.
Η διάλυση του κοινωνικού ιστού σε ολόκληρη την Ελλάδα, μετράει σήμερα ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ανέργους(επίσημα), τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους κάτω απ το όριο της φτώχιας και απροσδιόριστο αριθμό νέο-άστεγων και άπορων.
Μέσα σ αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνική αναστάτωση , δημιουργούνται δομές αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που δοκιμάζεται καθημερινά.
Η Κοινωνική Κουζίνα στα Χανιά λειτουργεί και υφίσταται χάρη στην ανιδιοτελή πρωτοβουλία απλού εργαζόμενου κόσμου με θέληση να προσφέρει σε ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανέχεια.. Έπειτα από έξι μήνες λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, βρήκε τη στέγη της στην οδό Τσουδερών 46, σ’ έναν χώρο που παραχωρήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων.
Την ώρα που η επίσημη πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προσφέρει τα στοιχειώδη σε τόσους ανήμπορους ανθρώπους (ένα πιάτο φαί, ή ένα ξενώνα αστέγων) και εξαφανίζει και το τελευταίο υπόλειμμα κράτους πρόνοιας, την ίδια στιγμή ποινικοποιεί την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.
Πανελλαδικά, με την εγκύκλιο-ντροπή του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει τα συσσίτια που δεν προσφέρονται από «αρμόδιους» φορείς (δηλαδή, από εκκλησίες, δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), με το πρόσχημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας! Τοπικά, με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Χανίων αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας στο χώρο που στεγάζεται γιατί «αυξάνει την εγκληματικότητα»!!!
Η εγκληματικότητα τροφοδοτείται από την ανικανότητα της πολιτείας και των κρατικών φορέων κάλυψης ζωτικών αναγκών ανθρώπων που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης και όχι από την παροχή συσσιτίου.
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων ως συλλογικότητα που στηρίζεται και προωθεί την αλληλεγγύη δηλώνει απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή του στη συνέχιση λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας στο χώρο που στεγάζεται σήμερα.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια για τον περιορισμό της δράσης της Κοινωνικής Κουζίνας Χανίων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δηλώνουμε ότι θα την στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Καλούμε το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια.
Ζητάμε επίσης από το Δήμο την παραχώρηση μεγαλύτερου και λειτουργικότερου χώρου στο κέντρο της Πόλης ώστε να μεταστεγαστεί η δραστηριότητα της Κοινωνικής Κουζίνας, με δεδομένο ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαί, πληθαίνουν καθημερινά. 

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου