Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη τη Δευτέρα 19/11 στις 7 μμ  στο εργατικό κέντρο Χανίων συλλογικότητες, σωματεία, φορείς και κάθε έναν που καταλαβαίνει ότι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι μονόδρομος απέναντι στην ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, το ΦΟΒΟ και το ΦΑΣΙΣΜΟ, να αγωνιστούμε μαζί!

Ο δημόσιος λόγος της Κοινωνικής Κουζίνας

Η κοινωνική Κουζίνα, ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2011 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ως μια δράση των Αγανακτισμένων Χανίων, στεγάστηκε  τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στην οδό Τσουδερών, σε χώρο που ανήκει στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων με τη στήριξη του σχολικής κοινότητας, συμπολιτών μας και πλήθους συλλογικοτήτων  που δρουν στην πόλη. Έκτοτε παρέχει στο συγκεκριμένο χώρο καθημερινά δείπνο σε περισσότερους από  200 ανθρώπους και οικογένειες. Η λειτουργία της στηρίζεται στην ανιδιοτελή  προσφορά τροφίμων και υπηρεσιών από πολίτες των Χανίων. Η οργάνωση της λειτουργίας της στηρίζεται στις αποφάσεις των τακτικών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα. Στόχος της δράσης της είναι να αναδείξει την αλληλεγγύη, την αντίσταση και την αυτοοργάνωση ως  θεμελιώδεις  και αναντικατάστατες αξίες της κοινωνικής Συμβίωσης .

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;

Η Κοινωνική Κουζίνα αρθρώνει σήμερα δημόσιο λόγο καθώς ύστερα από ενάμιση  χρόνο αποτελεσματικής λειτουργίας της, εξακολουθεί να απειλείται με έξωση από την οδό Τσουδερών, καλούμενη σε επανειλημμένες άτυπες συσκέψεις με αντιπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να της προτείνεται άλλος δημόσιος χώρος εντός του κέντρου της πόλης ώστε να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες σίτισης που παρουσιάζονται εξαιτίας της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι απεργάζονται το κλείσιμο της Κοινωνικής Κουζίνας είναι από παράλογα  έως ρατσιστικά . Ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι πολλοί  σιτιζόμενοι είναι πρόσφυγες και μετανάστες σαν να μην είναι άνθρωποι και αυτοί που χτυπιούνται από την κρίση και την ανεργία το ίδιο και  με τους ντόπιους συμπολίτες μας.
Υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας βλάπτει την κίνηση των καταστημάτων της περιοχής. Ένα συσσίτιο που προσφέρεται 9-10μμ, μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, βλάπτει άραγε περισσότερο από την ανεργία και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων ; Οσο για την προσπάθεια σύνδεσης του συσσιτίου με δύο κλοπές που έγιναν πρόσφατα σε μαγαζιά της περιοχής τι να πει κανείς; Στις άλλες γειτονιές της πόλης δεν γίνονται σχεδόν καθημερινά κλοπές και ληστείες; Ολες σχετίζονται με τη λειτουργία συσσιτίων, κοινωνικών παντοπωλείων και ιατρείων ή με τις μνημονιακές πολιτικές; 
Γιατί κύριοι ιθύνοντες της πλειοψηφίας του δήμου να μη θεωρήσουμε ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι της αυξανόμενης εγκληματικότητας είναι οι «σωτήρες-πολιτικοί εκείνοι που υπογράφουν τα μνημόνια και τα επιβάλλουν με τη βία-τηλεοπτική, αστυνομική  και άλλη-, αυξάνοντας τα κέρδη των δανειστών-αγορών, ενώ βυθίζουν σε ύφεση την οικονομία, διαλύουν το κοινωνικό κράτος και καταδικάζουν στην ανέχεια και την εξαθλίωση μεγάλο τμήμα της κοινωνίας; Από πότε η αλληλεγγύη ποινικοποιείται;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη που εκφράζεται από τα μέλη της Κουζίνας καθημερινά μέσω της προσφοράς του δείπνου, καθώς και η στήριξη από άλλες συλλογικότητες, αποτελούν πολιτική, ηθική, και κοινωνική ανάληψη ευθύνης και απάντηση στη βαναυσότητα μιας αυταρχικής εξουσίας που χρησιμοποιεί τις ιδεοληψίες του φασισμού για να διαλύσει την κοινωνική συνοχή και να αποτρέψει τη συλλογική διεκδίκηση. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μαζί με όλη την χανιώτικη κοινωνία για την συνέχιση της διανομής συσσιτίου σε όποιον έχει ανάγκη. Παλεύουμε για την αναχαίτιση πολιτικών, μνημονίων και τοπικών διαπλοκών που μόνο στρατιές ανέργων και πεινασμένων «γεννούν» και ως εκ τούτου την ανάγκη πολλαπλασιασμού συσσιτίων και άλλων δομών ή δικτύων αλληλεγγύης.

1 σχόλιο:

  1. Με αυτή τη δημοτική αρχή χρειάζονται δυναμικές λύσεις...

    http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/11/etatmoi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή