Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος Πολιτών ή Δημοσ-ιων σχέσεων;

Επιτέλους ο Δήμος Χανίων με την ανακοίνωσή του της προπερασμένης Δευτέρας αποφάσισε να τοποθετηθεί ανοιχτά στο θέμα της στέγασης της Κοινωνικής Κουζίνας, εγκαταλείποντας, – θέλουμε να ελπίζουμε – την μέχρι τώρα τακτική των παρασκηνιακών όσο και εξωθεσμικών παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετά ερωτηματικά για την εγκυρότητα της παραπάνω τοποθέτησης, αφού, εξ όσων γνωρίζω, ουδέποτε τέθηκε υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα αποτελεί πρωτοβουλία της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. δημάρχου. Εκτός όμως από την τυπική πλευρά του ζητήματος υπάρχει και η ουσία.

Παρόλο, λοιπόν, που η ανακοίνωση εκείνη συντάχθηκε «προς αποκατάσταση της πραγματικότητας», στην πραγματικότητα οι ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις που περιέχει είναι τόσες πολλές που είναι αδύνατο να απαντηθούν στα στενά πλαίσια της παρούσας επιστολής. Ας αρκεστούμε να επισημάνουμε τις πιο κραυγαλέες:

1. Η παραχώρηση του χώρου από τη Σχολική Κοινότητα του 1ου Γυμνασίου έγινε για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Κοινωνικής Κουζίνας μέχρι την αξιοποίηση του για τη δημιουργία σχολικού μουσείου και βιβλιοθήκης και όχι για οποιασδήποτε μορφής εμπορική εκμετάλλευση. Από την άλλη, η αναφορά στην ανακοίνωση σε «διανομή συσσιτίου σε ανθρώπους της παλιάς πόλης» ως όρου χρήσης του χώρου, εκτός του ότι είναι ανυπόστατη, αφήνει πολλά περιθώρια για ξενοφοβικές ερμηνείες προσπαθώντας να ορθώσει απάνθρωπες διαχωριστικές γραμμές στα κοινωνικά προβλήματα.
2. Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται, με ομόφωνες αποφάσεις της όχι μόνο επικροτεί και στηρίζει το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας αλλά και επιτρέπει την παραμονή της στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι την εξεύρεση ενός κατάλληλου δημόσιου χώρου για τη μεταστέγασή της.
3. Από τις καταγγελίες και αποφάσεις που επικαλείται η ανακοίνωση άλλες είναι ανύπαρκτες και άλλες προέρχονται από φορείς που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση. Η άκριτη όμως, και μεροληπτική ανακύκλωση επιχειρημάτων ότι η παρουσία της Κοινωνικής Κουζίνας συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, πέρα από το να έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με την πραγματικότητα, αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα των συντακτών της.
4. Αναφορικά με τις προτάσεις του Δήμου για μεταστέγαση, οι δύο πρώτες και αόριστες είναι και δεν παρέχουν καμία εγγύηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Κουζίνας, ενώ ο χώρος που προτείνεται (παλαιό Ψυχιατρείο) είναι εντελώς ακατάλληλος, αφού, αποκομμένος από τον αστικό ιστό καθώς είναι, αποτελεί απλά μια προσπάθεια «κουκουλώματος» του προβλήματος και «γκετοποίησης» της λειτουργίας του συσσιτίου.

5. Ο Δήμος συνηθίζει αυτάρεσκα να υποστηρίζει ότι στηρίζει τις κοινωνικές δομές της πόλης. Τα γεγονότα δείχνουν όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης χώρου, όπως είχε υποχρέωση, αλλά επιπλέον χρησιμοποιεί όση εξουσία διαθέτει κυρίως για να δυσχεράνει το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας. Μάλλον ο ανεξάρτητος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του συσσιτίου δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα του Δήμου περί κοινωνικής δράσης, όπως αυτά εκφράζονται από τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων δικών του δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο).

Ας αποφασίσει, λοιπόν, αν θα συνεχίσει την πολιτική των δημοσίων σχέσεων και των επικοινωνιακών «πυροτεχνημάτων» ή αν, επιτέλους, θα σταθεί στο πλευρό των ενεργών πολιτών στην καθημερινή τους μάχη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, και σπρώχνουν στην ανέχεια και την απελπισία όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας.


Χρήστος Παπαδάκης

Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου