Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Κοινωνική Κουζίνα και οι προτάσεις για τη μεταστέγασή της: μύθοι και πραγματικότητα

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύθηκαν στον τύπο δύο κείμενα για την Κοινωνική Κουζίνα. 
Παρά το διαφορετικό ύφος και την προέλευσή τους στόχευαν στο ίδιο αποτέλεσμα: να πείσουν την χανιώτικη κοινωνία ότι η Κοινωνική Κουζίνα οφείλει να δεχθεί τις «γενναιόδωρες» προτάσεις περί μεταστέγασης και να εγκαταλείψει την οδό Τσουδερών. Τόσο το κείμενο των «κατοίκων και καταστηματαρχών» όσο και εκείνο του δήμου συμφωνούν σε δύο επιπλέον πράγματα. Και τα δύο επισημαίνουν ότι η λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας έχει συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι συντάκτες επίσης και των δύο τονίζουν ότι αν και στηρίζουν την ΚΚ, την θέλουν «κάπου αλλού». Πού άραγε; Το κείμενο του δήμου επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό ερώτημα.

1. Η πρόταση περί μεταστέγασης της Κοινωνικής Κουζίνας στο Παλιό Ψυχιατρείο ισοδυναμεί με μια απόπειρα εξοβελισμού της έξω από τον ιστό της πόλης, ενός εξοβελισμού που δεν υπονομεύει μόνο τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής της, αλλά κυρίως «εξορίζει» τους ίδιους τους ανθρώπους που προσφεύγουν σε αυτήν. Η υπόσχεση περί μεταφοράς τους είναι ένα πυροτέχνημα με το οποίο η πλειοψηφία του δήμου προσπαθεί να κρύψει περίτεχνα την ιδεολογική αντίληψη που βρίσκεται πίσω από αυτήν: Οι «άθλιοι» που δειπνούν στην Κοινωνική Κουζίνα δεν έχουν θέση στην πόλη των Χανίων· πρέπει να καταστούν αποσυνάγωγοι διότι προσβάλλουν με την παρουσία τους την βιτρίνα της πόλης, μιας πόλης που, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής πρεσβεύει, πρέπει να δείχνει «καθαρή», δίχως την ενοχλητική παρουσία όσων θυμίζουν τα αποτελέσματα των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών.

2. Η πρόταση περί πληρωμής ενοικίου και μεταστέγασής της σε ιδιωτικό χώρο, όσο «γενναιόδωρη» και αν φαίνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της. Εάν η σημερινή λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας σε ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά –ή ετοιμάζονται να κλείσουν- καταθορυβεί τόσο πολύ μερίδα καταστηματαρχών που «ενοχλούνται» από την για ελάχιστα λεπτά γειτνίασή τους με τους σιτιζόμενους, μπορεί κανείς να υποθέσει τις αντιδράσεις και τις πιέσεις που θα υποστεί ο ιδιοκτήτης οποιουδήποτε ενοικιαζόμενου χώρου, από ανθρώπους που εμφορούνται από ανάλογες φοβίες και προκαταλήψεις σχετικά με την εγγενή «παραβατικότητα» και την «ροπή προς το έγκλημα» όσων δειπνούν στην ΚΚ; Η Κοινωνική Κουζίνα επειδή ακριβώς σέβεται τους ανθρώπους που προσφεύγουν σε αυτή δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στην μετατροπή τους σε πειραματόζωα που θα μετακινούνται από τον ένα ιδιωτικό χώρο στον άλλο, ανάλογα με τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις του ιδιοκτήτη, των γειτόνων και των «καλοθελητών» της Χρυσής Αυγής.

3. Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν έχει προτείνει κάποιον δημόσιο χώρο εντός του αστικού ιστού για την μεταστέγαση της Κοινωνικής Κουζίνας, μας πείθει ότι δεν ενδιαφέρεται να δώσει μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα. Τα μέλη της ΚΚ επισήμαναν από την αρχή ότι δεν διαπραγματεύονται οποιαδήποτε «λύση» θα είχε ως συνέπεια την απεμπόληση των αρχών που διέπουν την συλλογικότητα: την αυτοοργάνωση και την απουσία οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου ελέγχου –οικονομικού, πολιτικού ή άλλου. Τονίσαμε, επίσης, ότι «η λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας σε ένα χώρο τον οποίοι διαχειρίζεται η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χανίων έχει πολλούς συμβολισμούς ιδιαίτερα σήμερα που η έννοια του δημόσιου αγαθού καταρρέει» και «σε μια εποχή που ο δήμος οφείλει να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία όλα εκείνα που μπορούν να απαλύνουν τη ζωή των δημοτών του και να υπερασπιστεί ταυτόχρονα τη δημοτική περιουσία που αποτελεί τη βάση για οποιοδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό […] [Υπόμνημα της Κοινωνικής Κουζίνας προς το Δήμο Χανίων, 19-10-2012].» Ο δημόσιος ή δημοτικός χαρακτήρας της στέγης είναι απαραίτητος όρος για την βιώσιμη λειτουργία μας.

4. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί την μεγαλύτερη θλίψη στα μέλη και στους εκατοντάδες φίλους της Κοινωνικής Κουζίνας δεν είναι τόσο η συγκεκριμένη αδυναμία της δημοτικής αρχής να προσφέρει βιώσιμη λύση, όσο το γεγονός ότι στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα –τους λόγους για τους οποίους έχει κηρύξει «ανένδοτο αγώνα» εναντίον μιας συλλογικότητας που δεν επιδίωξε μια τέτοια αναμέτρηση- οικειοποιείται το παράλογο επιχείρημα ότι η λειτουργία του δείπνου της Κοινωνικής Κουζίνας εκτρέφει την εγκληματικότητα στην περιοχή της Σπλάντζιας! Η στάση αυτή αποτελεί μια βαθύτερη αποδοχή, μια κοινή ιδεολογική βάση, της συντηρητικής πλατφόρμας που επιβάλλει την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ως «αστυνομικά προβλήματα», ως προβλήματα που λύνονται με την επιβολή μιας υποτιθέμενης νομιμότητας. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Χανίων προτείνει σε τοπικό επίπεδο την ίδια λύση που προβάλλεται σε εθνικό επίπεδο για την επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων μιας κοινωνίας που συνθλίβεται από την ανεργία, της οποίας διαλύονται οι προνοιακές δομές, υποβαθμίζεται η μισθωτή εργασία και ανακατανέμεται βίαια και άδικα ο πλούτος της. Στα πλαίσια αυτών των επιλογών η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη, αφού θεωρεί ότι έχει πείσει τους πολίτες για την καλή της θέληση απέναντι στην Κοινωνική Κουζίνα, με την πρώτη ευκαιρία, στην πρώτη δηλαδή μικροκλοπή ή άλλη αφορμή που θα χρεωθεί, ως συνήθως, στους ανθρώπους που δειπνούν σε αυτήν, να στείλει υπό τις ιαχές «αγανακτισμένων καταστηματαρχών» την αστυνομία να επιτελέσει το καθήκον της.
Η Κοινωνική Κουζίνα, παρά το γεγονός ότι με τα λίγα μέσα που διαθέτει και με την εθελοντική δουλειά των φίλων της μεταμόρφωσε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη στην οδό Τσουδερών σε έναν χώρο σίτισης, στον οποίο έχει προσφέρει από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα πάνω από εξήντα πέντε χιλιάδες μερίδες φαγητό, δεν επαναπαύθηκε στην εξεύρεση του συγκεκριμένου χώρου. Δείχνοντας διάθεση συνεργασίας δέχθηκε να εμπλακεί σε μια συζήτηση για την μεταστέγασή της σε άλλο δημόσιο χώρο εντός του κέντρου της πόλης. Αυτό αποδεικνύει ότι η δεν έχει κάποιο φετίχ με τον χώρο της οδού Τσουδερών. Πρόκειται για έναν χώρο μικρό που δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όσων ανθρώπων δειπνούν σε αυτήν. Ο χώρος αυτός έχει, βέβαια, πλεονεκτήματα: είναι δημόσιος - ανήκει στο Πρώτο Γυμνάσιο, με την διεύθυνση του οποίου όπως και με τη Σχολική Κοινότητα του διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις. Εάν σε αυτά προστεθεί η αμέριστη στήριξη της ΕΛΜΕ Χανίων και η πρόθεση της Σχολικής Κοινότητας να δημιουργήσει σε γειτονικό προς την Κουζίνα χώρο μια δομή στήριξης των μαθητών του σχολείου –την οποία θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις - αντιλαμβάνεται κανείς τις θετικές συνέπειες που θα έχει η αλληλεπίδραση αυτών των δυο αλληλέγγυων δράσεων.

Η Κοινωνική Κουζίνα δεν ζητά επιδότηση από το δήμο. Δεν θέλουμε χρήματα, ενοίκιο ή τέτοιου είδους στήριξη. Ας αναλάβει ο Δήμος Χανίων να χρηματοδοτήσει όσες κοινωνικές δράσεις κρίνει σκόπιμες ορίζοντας τις προτεραιότητές και τους κανόνες λειτουργίας τους. Και θα κριθεί από τους πολίτες τόσο για τη δράση όσο και την αδράνειά του. Η μόνη στήριξη που ζητήσαμε εξ’ αρχής είναι μια και μοναδική: είτε να δρομολογήσει την μεταστέγαση της Κοινωνικής Κουζίνας σε άλλο δημόσιο ή δημοτικό οίκημα στον ιστό της πόλης είτε να επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας της στο χώρο της οδού Τσουδερών. Στην τελευταία περίπτωση δεσμευόμαστε δημόσια να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης προκαλεί η λειτουργία της στα καταστήματα της οδού Τσουδερών που μένουν ανοικτά μετά τις 9 το βράδυ. Κάνουμε, ωστόσο, έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να μην υποθάλπουν με την υιοθέτηση ξενοφοβικών, ρατσιστικών ή απαξιωτικών χαρακτηρισμών ή επιχειρημάτων τον φόβο και το μίσος προς τους συνανθρώπους μας που δειπνούν στην Κοινωνική Κουζίνα. Το ελάχιστο που μετ’ επιτάσεως ζητάμε –και ζητούν και εκείνοι- είναι να μην αντιμετωπίζονται ως επαίτες, ως στατιστικοί δείκτες έτοιμοι να θυσιαστούν στον Μολώχ μιας βίαιης, αλλά υποτίθεται, αναγκαίας προσαρμογής, αλλά ως άνθρωποι με παρόν και μέλλον.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου